De Velobruche
Of hoe je een fietsroute maakt…een fietservaring!

Een groot project

Een fietsroute, die verder gaat dan het plezier en nut dat toeristen en inwoners van een regio er kunnen vinden, vormt een echte hefboom voor het promoten en communiceren van het toerisme in een regio.

Fietsroute door de Bruchevallei – La Vélo Bruche

Tot nu toe ontbrak het de dalfietsroute aan een naam en een effectief visueel communicatiemiddel.

Het is klaar ! Sinds begin dit jaar heet de fietsroute van de Bruche-vallei “la vélobruche” en heeft hij een eigen logo, een echt geregistreerd territoriaal handelsmerk, waardoor hij een grotere externe zichtbaarheid krijgt.

Het is daarom geïntegreerd in de cirkel van fietsroutes en fietsroutes in de Elzas. 

Het is nu een kwestie van een versnelling hoger schakelen: de aantrekkelijkheid van een fietsroute vraagt ​​om de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur…

Dit is het doel van het mobiliteitsplan dat is opgezet om deze fietsroute onder de aandacht te brengen door de ontvangst en ervaring van toeristen en dagjesmensen te verbeteren. Met andere woorden, het gaat erom de omstandigheden te creëren die ervoor zorgen dat rondtrekkende bezoekers willen stoppen en de tijd willen nemen om de bezienswaardigheden en het gastronomische en natuurlijke erfgoed van de vallei te ontdekken. De uitdaging is om van de Bruche-fietsroute een bron van economische voordelen voor de regio te maken. Het mobiliteitsplan richt zich op liefhebbers van langzaam toerisme, lokaal of lange afstandstoerisme en gebruikers in de geest van een “vallei zonder mijn auto”

Fietsroute door de Bruchevallei – La Vélo Bruche

De ontwikkeling van het plan bestaat uit verschillende onderdelen: 

  1. Momenteel werkt een stuurgroep die bestaat uit gebruikers, gekozen functionarissen, socio-professionals en technici die gespecialiseerd zijn in zachte vervoerswijzen, in partnerschap met de Gemeenschap van Gemeenten, en voortbouwend op de expertise van de ADT en de CEA, aan de ontwikkeling van specifieke bewegwijzering op plaatsen van cultureel en toeristisch belang, vrijetijdsvoorzieningen en aanvullende uitrusting langs de fietsroute: bewegwijzering voor serviceplaatsen, voorzieningen, puntwater, lang- en kortparkeren, oplaadpunt, zelfreparatiewerkplaats, enz.
    Deze eerste ontwikkelingen rond de Bruche-fietsroute zijn gepland voor 2023-2024. Tegelijkertijd zal CEA het laatste, nog niet voltooide deel van het fietspad op zijn eigen terrein, tussen Saint Blaise la Roche en Saulxures, finaliseren.
  1. Ten tweede zullen we ons concentreren op de ontwikkeling van een ‘deur-tot-deur’ trein-/fietspad, d.w.z. het ontwerpen van een veilige en vloeiende ‘naadloze’ klantreis van en naar de stations, door verschillende manieren van reizen voor bezoekers te combineren: wandelen en fietsen en door lokale actieve mobiliteit te faciliteren: woon-↔ werkreizen. Deze route zal uitrusting en diensten aanbieden die aangepast zijn aan de omgeving van de stations: beveiligde fietsenstallingen, laadpalen, enz.
Station Mutzig, vlakbij de Bruchevallei – La Vélo Bruche-fietsroute

In de toekomst zal het mobiliteitsplan voorzien in de creatie van verbindingen met lokale fietslussen die al in gebruik zijn of ontwikkeld worden richting aangrenzende valleien, kant-en-klare fietsverblijfaanbiedingen, enz.

Het VVV-kantoor is nu hard aan het werk om een ​​vrijetijdsaanbod maar ook een autovrij verblijfsaanbod uit te werken!

Fotocredits: © B. Salmanski ADT